We was supposed to make a website telling the audience about a important subject. My subject was the «good girl syndrome» (directly translated from Norwegian). It’s about always being best, never let your guard down, always have the time to do your best work, support everyone around you, get the best grades and so on.
When designing the website I needed some illustrations to go with the text. Here are some of the drawing, and as a little treat, the text as well. I’m sorry, but for now the text are in Norwegian. I will translate them later on.
Frøken Perfekt!
Å være frøken Perfekt er ingen lek. Det er ingenting som heter middelmådighet, og det er heller ingenting som heter «å prøve» i min verden. Å strekke seg himmelhøyt er ikke godt nok- jeg skal allerede være der oppe. Det er heller ikke et mål å være fornøyd med det jeg har oppnådd. Jeg kan alltid jobbe hardere, rekker mer og prate med fler. Det er nemlig slik det er å være frøken Perfekt: det er en livsstil.
Menneskene du omgir deg med kan heller ikke være tilfeldig. For å være frøken Perfekt er omgangskrets, nære venner, og kjæreste veldig viktig. For å kapre den rette må du alltid ta deg bra ut. Du kan aldri se sliten eller sint ut. Frøken Perfekt har aldri en dårlig dag. Oppdater garderoben minst en gang i måneden. Alle følger med på klesstilen din, og den forteller mye om hvem du er. Gå aldri med samme frisyre to dager på rad. Du må alltid fornye deg, være oppdatert og spennende. Slik får du venner.
Frøken Perfekt gjør alltid alle fornøyd. Du er pliktoppfyllende, presis og du har alltid gjort mer enn forventet. Resultatene skal også være av beste sort. Når noe ikke er bra nok, vil det alltid være noen på sidelinjen som vil snappe mulighetene foran øynene på deg. Det har du ikke råd til. Vær kritisk til alt du gjør, og si deg aldri fornøyd med det du leverer fra deg. Dette kan alltid bli gjort bedre. Disse retningslinjene gjelder ikke bare skole eller jobb, men også alt fra middagsforslag, klesvalg og fritidsaktiviteter.
Å være frøken Perfekt er ingen lek, og det fungerer heller ikke i lengden. Så hva gjør du den dagen du innser at du faktisk ikke er perfekt? Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i voksenpsykologi og mener at «flink pike»-syndromet ofte er dypt forankret i personligheten, og kan som gamle vaner være vonde å vende. Tilværelsen styres av et ubevisst mønster som stjeler livskvaliteten din. Det aller viktigste å erkjenne, i følge Liverød, at du er verdifull for den du er, og ikke for det du gjør.
1. Lag en liste over de områdene hvor dine standarder er ubalanserte eller ubønnhørlige.
2. Lag en liste over fordeler ved åoverholde disse standarder til daglig.
3. Lag en liste over ulemper ved å presseså hardt på innenfor disse områdene.
4. Forsøk å kalle frem et bilde av hvordanlivet ville vært uten dette presset.
5. Tenk på hva konsekvensene ville være dersom du senket standardene med 30 prosent.
6. Forsøk å tallfeste tiden du brukerpå å opprettholde dine standarder.
7. Forsøk å avgjøre hva en fornuftig standard kan være ved å hente
inn meninger og objektive innspill fra folk som virker mer balanserte.
8. Forsøk gradvis å endre på tidsplanen din, eller
endre på atferden din for å få oppfylt dine dypere behov.
«Flinke piker» må øve på å ta en pause, mener Liverød. Klarer du å dempe behovet for perfekt orden, prestasjon eller status vil du få høyere livskvalitet og mer givende forhold til dine nærmeste. For sakens kjerne er at ingen er perfekt. Og det «å prøve» er faktisk det aller beste du kan gjøre. Det er når man prøver at man kan få til ting. Om du ikke lykkes første gang kan du alltid prøve igjen. Det må vi alle.